Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

ANGSTLIDELSER HOS BØRN OG UNGE

Hvad er en angstlidelse?

Angstlidelser hos børn og unge er en alvorlig og udbredt problematik, som kan have stor indflydelse på den enkeltes livskvalitet. Angst er en naturlig følelse, der fungerer som et advarselstegn i farlige situationer, men for nogle kan angsten blive så overvældende, at den hæmmer dagligdagen.

Det er almindeligt, at børn med angst overvurderer risikoen for fare og undervurderer deres egen evne til at håndtere situationer.

Hvad er symptomer på en angstlidelse?

Symptomerne på angst kan være både følelsesmæssige og fysiske. Følelsesmæssigt kan børnene udvise vedvarende bekymring, irritabilitet eller tristhed. Det kan for eksempel være angst for at være alene hjemme, bekymringer forbundet med at række hånden op i klassen og/eller meget bange for mørke, edderkopper, at køre i elevator eller bekymre sig om sygdom eller hvordan de klarer sig i skolen. De fysiske tegn kan inkludere ofte mavepine, hovedpine, hjertebanken eller svimmelhed. Adfærdsmæssigt kan børn undgå situationer, de frygter, eller vise ekstreme reaktioner som gråd eller vrede, når de konfronteres med dem. Det kan ofte være svært at aflevere barnet i skolen eller til fritidsaktiviteter. For både børn og unge kan mange bekymringer gøre det svært at koncentrere sig i skolen og det kan være en udfordring at færdiggøre lektier/afleveringer.

Der vil ofte være udfordringer med søvnen, da bekymringer og negative tanker har en tendens til at komme i fuldt flor om aftenen lige inden sovetid.

Hvornår skal barnet/den unge have hjælp?

Det er vigtigt at søge hjælp, hvis et barn eller en ung oplever disse i en grad, der påvirker deres hverdag, så barnet/den unge ikke længere er i stand til at tage del i aktiviteter i skolen, med venner og/eller familie. Behandlingsmulighederne for børn og unge med angst inkluderer en række forskellige tilgange. Psykoedukation og evidensbaserede behandlingsmetoder som kognitiv adfærdsterapi (KAT) eller metakognitiv terapi (MKT) er ofte anbefalet. Her lærer børn og forældre om angstens natur og hvordan man bedst håndterer den, så den ikke længere forstyrrer og hæmmer barnet/den unge i hverdagen. Er du i tvivl om hvorvidt dit barn har brug for professionel hjælp er du meget velkommen til at skrive til kontakt@metaminds.dk og høre ad i forhold til en vurdering af omfang og eventuelt behov for behandling.

Behandlingsopstart i Metaminds psykologpraksis

​Behandling starter altid med en vurdering af udfordringer og vanskeligheder, hvilket sikrer at jeg kan tilbyde den bedst mulige behandling​​. Denne vurdering indeholder samtale med forældre omkring barnets udvikling samt samtale og klinisk semistruktureret interview, der afdækker angst, OCD og depression, med barnet/den unge. Baseret på vurdering tilbydes individuelle samt gruppebehandlingsforløb.

Individuelle behandlingsforløb

Et individuelt behandlingsforløb består typisk af 8-10 sessioner med barnet baseret på kognitiv adfærdsterapi eller metakognitiv terapi, hvilke begge er evidensbaserede metoder.

Gruppeterapi til børn og unge med angst

Gruppeterapi vil børn og unge med angst er baseret på behandlingsmanualen Metakognitiv Terapi til Børn med Angst som jeg udgav hos Akademisk Forlag i 2016. Behandlingen indeholder 8 gruppesessioner samt 2 forældreworkshops. Det er evidensbaseret manual og mange års forskningsarbejde går forud for denne udgivelse. Behandlingen bliver anvendt i mange kommuner landet over, da forskningsresultater peger på, at denne metode er mere effektiv end for eksempel Cool Kids programmer til at behandle bekymringer og grublerier forbundet med angst og tristhed. Forskningsresultater kan læses under "udgivelser". 

Kontaktinformationer​

Metaminds ved Dr. M. L. Reinholdt-Dunne

CVR: 36122889

Postnummer, by & adresse

Fredensborg Kongevej 43, 2980 Kokkedal

Bredgade 36C, 1. sal, 1260 København K

Kontakt

E-mail: kontakt@metaminds.dk

Tlf.: 51 94 54 09